Jam session – Song-óra

Song-óra

Jam session

2

“Ráhangolás az összhangra”

A jam session-höz mindig más ismert és műfaji korlátokat nem ismerő kiváló zenészek csatlakoznak és kapnak meghívást. Fontos szerepet kapnak a szabad zenei asszociációk. Tempó és harmónia érzet szerepet játszik, de nem dominál. Az improvizáció irányított. A nyitott színpad és a folyamatos változás állandósult.

session etikett:
– ott helyben kell rácsatlakozni az áramlatokra
– senki nem játszik létező számokat (sajátot és blues-t sem)
– tudunk röviden szólózni és figyelni a közös zene megalkotására
– merünk keveset játszani és tudjuk, hogy a szünet is zene
– le tudunk jönni a színpadról, hogy átadjuk másnak
– folyadékot nem viszünk a színpadra

A song-órák utáni nyitott jam sessiont, azzal az indíttatással szerveztem meg, mert feszélyezett a hagyományos jam session-ök hangulata, ahol kézzelfogható feszültség alakul ki a versengéstől és elvárásoktól átitatott hangulatban. Olyan értékteremtő jam session-re szerettem volna járni, ahol valóságos örömzene történik és ennek alapvető feltétele számomra, hogy ott alakuljon ki a zene és ne annak függvénye legyen a felszabadult hangulat, ki hány éve gyakorló zenész, hanem az, hogyan tudunk egymásra figyelni, összehangolódni. A Song-óra jam session-ök szépsége abban áll számomra, hogy mindig más zenészekkel találkozhatok és kipróbálhatom magam nagyon fura helyzetekben. A rendért a látszólagos rendetlenségben én felelek, mint névadó és házi Mamma. /Songoro Fatime/DSC_0001

 

 

Néhányan azok közül akik megfordulnak egy ilyen estén: Mesélnek a fotók

 

 


 

 

Songoro Fatime – jam session koordináló, szaxofonos

Az egykori Song-óra csoport tagjai a 2016-os megszűnéskor:

Balla Gergely Mózsi – gitár
Egri Márton – dob
Fekete Zoltán – trombita, basszusgitár
Földi Balázs – dob
Heigl László – bőgő, basszusgitár
Héjja Katalin – zongora
Horváth Nina Sára – ének
Őrsi András –  scratch , szemplerek
Sárdi Ádám – basszusgitár
Sugár Zsófia – ének
Táborszky Bence – trombita
Tyukász Botond – gitár
Várvölgyi Szabolcs – gitár
Zahár Fanni – fuvola

A Song-óra csoport tucatnyi fiatal magyar zenész Songoro Fatime által szervezett együttműködése volt, ami 2013 szeptember és 2016 február között működött. A csoport minden kedden a budapesti Lámpás Klubban  őrületes jam session keretében celebrált improvizációra épülő, műfajok között kalandozó zene-misét. A tagok az este folyamán gyakran cserélődtek a színpadon, de szabadon csatlakozhattak külső instrumentalisták és vokalisták is.