Song-óra kedd Utoljára a Lámpásban – Song-óra

Song-óra

Hírek

Song-óra kedd Utoljára a Lámpásban

GYAKORLATI ÚTMUTATÓ JAM SESSION-höz


Néhány gondolatot szeretnék megosztani veletek, mint tapasztalt jam session vezető.
Mivel nagyon szeretném, hogy valaki(k) folytassák a nyitott mosolygós emberek találkoztatását a Lámpásban, fontosnak tartom elmondani, hogy ha nyitott szellemiségű jam-et akarsz vagy akartok szervezni sok részletre kell odafigyelni.

– Legyél végtelenül hálás, amiért ilyen fantasztikus lehetőség adódott, minden alkalommal emlékeztesd erre magad és mondj köszönetet, akinek szoktál a csodás élethelyzetedért!

– Felejtsd el a jó és rossz kategóriáit. Ha észreveszed magadon, hogy viszonylag hamar megítélsz valamilyen jelenséget vagy ne adj Isten valaki mást, szállj magadba, tudhatod, hogy dolgoznod kell még magadon. A jó és rossz kategóriáid a Te szegénységi bizonyítványod. Fekete-fehérben nézed a képet, pedig van színes változat is.

– Az elvárásaidat hagyd magad mögött egy nyitott színpad esetében és az élet más területén is, egyrészt azért, mert máskülönben nagyon hamar csalódott leszel, másrészt nincs lehetőséged megtapasztalni, hogy az élet sokkal kreatívabb nálad.

– A nyitott színpad az nyitott színpad. Nincsenek trollok és tudod a zene mindenkié, tehát mindenkinek jár a lehetőség, hogy kipróbálja magát. Ha kellemetlen a helyzet, az az, amikor Te úgy éled meg és nem tudod helyén kezelni.

– Próbáld kizökkenteni a zenészeket a szokásos kliséikből. Akkor lesz számukra is üdítő, hogy ha valami olyasmi történik, amire senki sem számított. Sőt, a félénk zenészeket belelkesíteni a legfelemelőbb érzés lehet számodra is, már ha elveszett benned egy pedagógus. Az nem árt.

– Ha mindig a barátaidat hívod meg jammelni, viszonylag hamar kialakulhat egy belterjes kör, akik magukat a jobb és rosszabb kategóriái szerint különböztetik meg. Ettől kezdve fennállhat mások kirekesztésének veszélye. Ez egy normális csoportdinamikai folyamat, minden közösségben kialakulhat a “mi jobban tudjuk”, mi “megmutatjuk, hogyan kell ezt jól csinálni” érzése. Ettől kezdve viszont megette a fene a nemjóját! :)
Ha ilyesmi alakulna ki, beszélgess sokat általad mélyen tisztelt emberekkel, hogy ne legyél egy kirekesztő közeg motorja.

– A kritikáról annyit érdemes tudni, hogy az egy kielégületlen szükséglet tragikus kifejeződése. El kell fogadni, hogy ilyen is van és menni tovább. Ha csinálsz valamit és az emberek beszélnek róla, ráadásul a vélemények a szélsőségekig megoszlanak, vagyis érzelmeket váltasz ki, tudhatod, hogy jelentőségteljes és mindenképpen értékteremtő vállalkozásba kezdtél.
Az emberek szeretnek nosztalgiázni és a “régen minden sokkal jobb volt” megjegyzéseikkel palástolni azt, hogy képtelenek meghaladni saját magukat.

– Be kell vállalnod, hogy te sem tudod. Illetve, hogy az, amit te tudsz az is csak egyfajta nézőpont. Az önfejlesztő kör, együtt játék, amiben mindenki rengeteget tanulhat a másiktól.
Megtapasztalhatod, milyen csodás hogy ennyire különbözőek vagyunk.
A legjobb, ha arra emlékezteted a résztvevőket, hogy figyeljenek egymásra, ha ez megvan, lehet az bármilyen zene csak igaz legyen.

– Fogadd el, hogy a zene szétesik, összeáll, szétesik, összeáll. Ilyen az élet. A vállalkozók élete meg pláne. :)

– A közönség igényeit ne akard kielégíteni. Mindegyikőjük különböző lelkiállapotban van és különbözőképpen hallgat zenét. Ha egy emberrel találod meg az igaz kapcsolatot zenélés közben, az felbecsülhetetlen érték.

Türelem – Elfogadás – Megértés – Segítőkészség – Bevállalás.
Rengeteget szerettem volna ezekben fejlődni és a kocsmaszintű jam session vezetés absztinensként ezt meg is hozta.

Jövőhéten utoljára lesz a Lámpásban Song-óra nyitott színpad.
Támogatom, hogy folytatódjon a Lámpásban az egymásra odafigyelés és együtt zenélés, kiszakadás a zenészeknek a fogaskerékből és a közönség tagjainak egyaránt.
A négy év alatt összeállított hangszerparkra eddig vigyáztam és
örültem, hogy az eszközök jó célt szolgálnak. Új évtől a Lámpás klubnak átadtam a felelősséget, hogy ápoló kezekben akár még évekig kamatoztathassa az előnyeit.

A legjobbakat kívánom, találkozzunk még egyszer Song-óra keretein belül a Lámpásban december 27-én!